Lichamelijke zorg huidkanker.

Een zorgvrager met huidkanker kan pijn hebben. Dit kan ook komen door een bepaalde behandeling. Bij hevige pijnen kan het zo zijn dat er door de verpleegkundige een pijnanamnese afgenomen moet worden, zodat er pijnbestrijding gegeven kan worden. Misschien is er wondbehandeling nodig. Indien de zorgvrager dit zelf zou kunnen, is het de taak als verpleegkundige om hier goede uitleg over te geven en goed voor te lichten. 

Een zorgvrager met veel pijn kan zich moeilijk concentreren. Als verpleegkundige kan je afleiding bieden door de zorgvrager ontspanningsoefeningen te laten doen. Ook afleiding als het lezen van een boek of het luisteren van muziek kan goed werken. Een goed slaap-waak ritme is belangrijk omdat pijn verergerd kan worden door vermoeidheid. Er bestaat een bepaalde techniek, fantasietechniek genoemd, waarbij er aandacht is op de leuke/prettige gebeurtenissen, geuren of geluiden. De zorgvrager zal dit dan als een prettige associatie ervaren.

Psychosociale gevolgen huidkanker.

Een zorgvrager met huidkanker heeft een moeilijke weg doorlopen, zelfs al voordat de behandeling begint. Dit komt bijvoorbeeld door ingrijpende onderzoeken voor de diagnose. Als verpleegkundige is het belangrijke om rekening te houden met bepaalde emoties die hierbij aan bod komen. Denk aan boosheid, verdriet en/of onmacht. Ook zijn de meeste behandelingen ingrijpend voor de zorgvrager. Er zal ook na behandeling nog een lange weg te gaan zijn die niet altijd even makkelijk is.

Als verpleegkundige neem je de anamnese af. Het is hierbij belangrijk om ook te kijken naar de psychische gebeurtenissen. Zoals eerder verteld kunnen boosheid, verdriet en onmacht een rol spelen, maar ook agressie, nonchalant gedrag en/of dwingend gedrag kunnen voorkomen. De zorgvrager zal veel vragen stellen over de situatie, het is als verpleegkundige belangrijk om uitleg en adviezen te geven. Een goede voorlichting is erg belangrijk. Er kunnen ook vragen gesteld worden door jou als verpleegkundige. Bijvoorbeeld of de zorgvrager weet wat hem/haar te wachten staat. Een luisterend oor bieden is voor de zorgvrager ook erg fijn.

Een zorgvrager met huidkanker zal erg schrikken van de diagnose. De zorgvrager zou zich terug kunnen trekken van de samenleving en zich afzonderen. Het is belangrijk om dit goed te observeren en de zorgvrager te betrekken met de samenleving. Ook mantelzorgers spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Betrokken disciplines.

De volgende disciplines zijn betrokken bij huidkanker:

- huisarts

- dermatoloog

- oncoloog

- radiotherapie/radiotherapeut

- verpleegkundigen/verzorgenden

- patholoog

- psycholoog

- maatschappelijk werker

- eventueel fysiotherapeut

- eventueel diëtist